urizohar2013

newisrael2013

מי אנחנו

הפסטיבל
הפסטיבל החל דרכו כיוזמה של בית הספר לקולנוע ולטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר בשנת 2002. הפסטיבל, שהחל את דרכו עם דגש על קולנוע סטודנטים, הפך תוך מספר שנים לפסטיבל קולנוע בינלאומי, הנותן במה מרכזית לקולנוע ישראלי ולקולנוע בינלאומי איכותי ורדיקלי.

הפסטיבל מתקיים כל שנה בחודש יוני במשך חמישה ימים מלאים במוקדים שונים ברחבי הנגב הצפוני והמערבי. זהו פסטיבל הפותח את דלתותיו בפני כל אדם ללא תשלום. פסטיבל קולנוע דרום הוא היחידי שמופק בדרום על ידי אנשי הדרום מתוך אג'נדה תרבותית ייחודית הרלוונטית למקום בו הוא נוצר. בכל שנה מרחיב הפסטיבל את פעולתו והופך להיות לאירוע הקולנוע המשמעותי ביותר בדרום ובישראל בכלל. "הדרום" הוא תפישת עולם קולנועית הדוגלת בקולנוע עני באמצעים, אך עשיר באנושיות, מטאפורה ליצירה שנעשית בפריפריה ללא רגשי נחיתות מתוך שאיפה לעורר דיאלוג ביקורתי עם המרכז ההגמוני. פסטיבל קולנוע דרום מתקיים מדי שנה במתחם סינמטק שדרות, למעט בשנת 2007 בו הוא התקיים באופן חד פעמי בעיר נתיבות הסמוכה בשל המצב הביטחוני ולאור הוראות פיקוד העורף.

בשנת 2004 רשם הפסטיבל אבן דרך משמעותית כאשר בחר לפתוח את הפסטיבל בסרט ישראלי בהקרנת טרום בכורה- סוף העולם שמאלה סרטו של אבי נשר. מאז בחר הפסטיבל לפתוח בכל שנה את הפסטיבל בסרט ישראלי בהקרנת בכורה ארצית מתוך מחויבות ואמונה בקולנוע הישראלי.

ב-2006 מונתה הגר סעד שלום, בוגרת החוג לקולנוע במכללת ספיר כמפיקה הראשית של הפסטיבל. החל מ-2007 מונה ארז פרי, יוצר וחוקר קולנוע ובוגר החוג לקולנוע במכללת ספיר, למנהל האומנותי של הפסטיבל. ב-2008 החל הפסטיבל לאצור תוכנית אנימציה בינלאומית בראשותה של יעל ענבר, ראש מסלול  אנימציה בספיר. החל מ-2009 מונתה אפרת כורם, יוצרת קולנוע ובוגרת החוג לקולנוע במכללת ספיר, לנהל את התוכנית הישראלית של הפסטיבל.

בשנים האחרונות זוכה הפסטיבל לחשיפה משמעותית בעיתונות המקומית והעולמית, ורק לאחרונה זכה לכתבות אוהדות בעיתונים מובילים כמו ה- Independent  הבריטי וה- Le Monde הצרפתי.

המכללה האקדמית ספיר
המכללה האקדמית ספיר שוכנת בנגב הצפוני במרחק שעה נסיעה  מתל אביב ומירושלים, וחצי שעה מבאר-שבע. הקמפוס ירוק ומטופח ובו עשרות בניינים מודרניים המשתלבים במרחב הכפרי של קיבוצי הסביבה.

כיום לומדים בקמפוס האקדמי ספיר מעל 8000 סטודנטים. בספיר מאמינים שסביבת לימודים נאותה היא מפתח לטיפוח מצוינות. זו הסיבה שתוך מספר שנים הפכה "ספיר" למכללה האקדמית הציבורית הגדולה והפופולרית בארץ.
אגודת הסטודנטים, דיקן הסטודנטים והנהלת המכללה מקיימים אירועים ופעילויות לגיוון והעשרת החיים בקמפוס. הסטודנטים בספיר נהנים ממגוון שירותים, מעבר לשעות הלימוד – מגורים במעונות בקיבוצים וביישובים הקרובים למכללה, מסעדות ומזנונים, מרכז ספורט, בריכת שחייה, סינמטק, פאבים ומועדונים, מלגות, פר"ח, השמה תעסוקתית, תחנת רדיו של הקמפוס, קורסים on-line, חומרי לימוד ברשת, ועוד.

המכללה האקדמית ספיר חרטה על דגלה ליצור אקדמיה, שאיננה מגדל שן ובחרה להוביל סדר יום חדש של חברה אזרחית לוחמת ושוויונית, באזור העני הסבוך והבוער ביותר של מדינת ישראל ואולי אחד הנפיצים במזרח התיכון. המחלקה לקולנוע וטלוויזיה במכללת ספיר הלכה עם הרעיון והחזון של המכללה ויצרה מרכז של קהילת קולנוע ותרבות צעירה חדשה שמבקשת לעצב מחדש את סדר היום התרבותי קולנועי בישראל ובסביבתה.

המחלקה לאמנות הקולנוע והטלוויזיה הצליחה ליצור יבול קולנועי משמעותי ומצליח ובכך ביססה סוג חדש של קולנוע ישראלי-  קולנוע דרום. מאז הוקמה המחלקה לקולנוע היא הפכה לאחד מבתי הספר המובילים לאמנויות המסך visual arts) ) בישראל. היצירה האודיו וויזואלית של הדרום, מביאה איתה קול חדש ועצמאי, שמספר את הסיפור של אלו שקולם אינו נשמע בחברה הישראלית.

תוך ארבע שנים צמחה המחלקה לקולנוע וטלוויזיה ליותר מ-400 תלמידים ותלמידות בשנה, המחולקים לארבעה מסלולים: קולנוע, טלוויזיה, אנימציה ופס קול. המחלקה מציעה מרכז חדש בפריפריה, מרכז שבו חרות, הבעה אומנותית וחופש ביטוי חברתי ופוליטי עומדים במרכז היצירה. היצירה ב"ספיר" מטפחת את הזהות והשונות של כל אחת ואחד מתלמידותיה ותלמידיה, מתוך אמונה, שרוח האדם החופשייה היא הנכס הגדול ביותר שיש לכל חברה אזרחית ותרבות אוטנטית, המבקשת לבטא את עצמה ולהמציא לעצמה זהות.

שדרות
שדרות הוקמה בשנת 1953, תחילה כמעברה לעולים מכורדיסטן ואיראן, אך כבר בשנת 1954 הוקמו במקום הבתים הראשונים בהם שוכנו חלק מבני המעברה. היא קיבלה את שמה על שם שדרות האקליפטוסים הנטועים לאורכה. במשך שנות ה-50 קלטה שדרות עולים ממרוקו ומרומניה, ובשנת 1958 הוכר היישוב כמועצה מקומית. בשנות ה-90 קלט היישוב עולים מאתיופיה וממדינות חבר העמים (ממדינות ברית המועצות לשעבר הגיעו לעיר למעלה מ-10,000 עולים). בשנת 1996 הוכרה שדרות כעיר.

שדרות נודעת כעיר אשר הצמיחה אנשי תרבות ידועים רבים. מהעיר יצאו מוזיקאים כשמעון בוסקילה, קובי אוז, תומר אלבז וחיים אוליאל וכן להקות רבות ביניהן "טיפקס", "כנסיית השכל" ו"שפתיים". הלהקות השדרותיות (ביחד עם להקות נוספות מהסביבה, כשהבולטת ביותר היא להקת "אלג'יר") מתאפיינות בדרך כלל בעירוב של רוק עם אלמנטים של מוזיקה מזרחית. בתקשורת אף נוצר על רקע זה המושג "סצנת הרוק של שדרות".

סינמטק שדרות החל את פעילותו בדצמבר 1999. סינמטק שדרות הינו הסינמטק היחיד בכל איזור הדרום הנותן מענה קולנועי תרבותי לתושבי הדרום. הסינמטק הוקם בשיתוף עם המכללה האקדמית ספיר ועיריית שדרות. בבניין הסינמטק שני אולמות קולנוע המצוידים באמצעי הקרנה מהחדישים בעולם. שני האולמות מכילים 300 ו-140 מקומות ישיבה בהתאמה. הסינמטק מארח את פסטיבל קולנוע דרום מאז הקמתו ב-2002.